
Po oznakowaniu żywności produkt może być nazywanym ekologicznym, tylko i wyłącznie jeśli posiada certyfikat. Oprócz terminu bio, eko lub organic na etykiecie musi się znaleźć unijny graficzny znak zielonego liścia.
Certyfikat musi posiadać:
– nazwę i numer jednostki certyfikującej gospodarstwo,
– nazwę i adres producenta oraz ewentualnie jego logo,
– nazwę produktu,
– znak identyfikacyjny partii towaru.
Takie oznakowanie oznacza, że:
– producent spełnia wymagania ustawy o rolnictwie ekologicznym,
– posiada certyfikat uprawnionej jednostki certyfikującej,
– produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi, obowiązującymi wytycznymi.
10 powodów dlaczego bio:
- System kontroli Unii Europejskiej.
- Zakaz chemicznych pestycydów.
- Zakaz sztucznych barwników i konserwantów.
- Zakaz antybiotyków i hormonów wzrostu.
- Zakaz GMO.
- Nie zaburza środowisko naturalnego.
- Regulowana przez Europejską Wspólnotę Gospodarczą.
- Prawdziwy i naturalny smak.
- Więcej antyoksydantów.
- Większa ilość witamin i minerałów.
Więcej na: www.familybio.pl