Po oznakowaniu żywności produkt może być nazywanym ekologicznym, tylko i wyłącznie jeśli posiada certyfikat. Oprócz terminu bio, eko lub organic na etykiecie musi się znaleźć unijny graficzny znak zielonego liścia.

Certyfikat musi posiadać:

– nazwę i numer jednostki certyfikującej gospodarstwo,
– nazwę i adres producenta oraz ewentualnie jego logo,
– nazwę produktu,
– znak identyfikacyjny partii towaru.

Takie oznakowanie oznacza, że:

– producent spełnia wymagania ustawy o rolnictwie ekologicznym,
– posiada certyfikat uprawnionej jednostki certyfikującej,
– produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi, obowiązującymi wytycznymi.

10 powodów dlaczego bio:

  1. System kontroli Unii Europejskiej.
  2. Zakaz chemicznych pestycydów.
  3. Zakaz sztucznych barwników i konserwantów.
  4. Zakaz antybiotyków i hormonów wzrostu.
  5. Zakaz GMO.
  6. Nie zaburza środowisko naturalnego.
  7. Regulowana przez Europejską Wspólnotę Gospodarczą.
  8. Prawdziwy i naturalny smak.
  9. Więcej antyoksydantów.
  10. Większa ilość witamin i minerałów.

Więcej na: www.familybio.pl